Over SebanjahDe tekeningen en/of schilderijen die ik maak hebben veelal een Joodse identiteit. Natuurlijk heeft dit alles te maken met mijn achtergrond. Geboren uit een Joodse moeder die in de oorlog ondergedoken heeft gezeten en als één van de weinigen de oorlog overleeft heeft. Dit alles heeft ook mij getekend. Kunst betekent voor mij emotie en die probeer ik uit te drukken in mijn tekeningen. Dat betekent dat je soms de vreugde van Simcha Thora ( Vreugde der Wet ) moet kunnen ervaren en anderzijds het verdriet moet kunnen voelen wat de Holocaust teweeg heeft gebracht of de spiritualiteit van een Gebed.
Inspiratie voor de tekeningen vormen vooral: de Gebeden, de Feesten, de Holocaust, teksten uit de Thora maar ook Liefde, Muziek enz.
Toen ik pas begon met tekenen kon ik er soms niet van slapen en bleef de tekening maar malen door mijn hoofd net zo lang tot het de vorm aannam die goed voelde.
Dan volgt het proces van…..hoe krijg ik al die gedachten op papier. En….hoe breng ik de emotie over waarvan ik vind dat de tekening hem moet hebben.
Vele blaadjes papier gaan de prullenbak in voor het zo is zoals de tekening moet zijn.
Soms ging ik ’s nachts mijn bed uit omdat ik bang was dat ik de tekening die in mijn hoofd zat de volgende ochtend kwijt zou zijn. Figuren teken ik veelal zonder gezicht zodat het geen plaatje wordt.

Daarnaast heb ik samen met mijn moeder ongeveer 20 jaar een studie gevolgd bij Dhr . Wuister in Den Haag die ons de verborgen schoonheden uit de Thora onderwezen heeft. Zonder hem zou er, denk ik, geen tekening met verhaal zijn.

De techniek die ik gebruik heb ik zelf verzonnen. Allereerst teken ik in zwart wit. Daarna, als de tekening is wat het moet uitdrukken, neem ik een leeg vel papier en daarop schilder ik abstract de kleuren waarvan ik vind dat ze passen bij de tekening. Daarnaast is ook de beweging die ik met de kwast geef erg belangrijk.
Als dat gelukt is (en ook daarvan verdwijnt er veel in de prullenbak) dan print ik de tekening over het abstracte schilderwerk. Daaruit komen de verrassende werken die u vandaag gezien heeft of gaat zien. Hier en daar werk ik de tekeningen met de kwast nog licht bij of plaats accenten.

De vuurproef voor mij is als ik het resultaat aan mijn vrouw laat zien. Als zij de emotie voelt….wat ik zie aan haar ogen dan weet ik of het goed is….
Overigens is zij mijn kritische zelf, zij voelt perfect aan wat ik probeer uit te drukken en heeft kennis genoeg om kritisch te zijn en is daardoor een grote hulp, stimulans en inspiratiebron.

Omdat niet iedereen de juiste kennis bezit van het Jodendom had ik het idee opgevat om bij elk werk een beknopte uitleg te geven. Dat gebeuren is een heel eigen leven gaan leiden. Soms denk ik, ik schrijf gedichten bij mijn tekeningen…..maar soms ook denk ik, ik maak tekeningen bij mijn verhalen.
De Tekening en het verhaal/gedicht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen juist door hun combinatie een bijzonder geheel…

De naam Sebanjah is mijn Joodse naam ( die mijn ouders voor mij hebben gekozen) mijn Nederlandse naam is Sijbrand Smit, ik ben geboren in Alblasserdam waar ik overigens nog steeds woon. Onder de naam Sebanjah maak ik mijn schilderijen. De betekenis hiervan is de Eeuwige heeft teruggebracht…..

Na dit alles te hebben gezegd hoop ik dat u de inspiratie en emotie beleeft die ik geprobeerd heb te creëren……

Sebanjah